Grupeco, grup de consum de productes ecològics a Nules

2_M3Una nova forma d’encarar la vida i el consum quotidià i les relacions amb el medi ambient és possible i  l’associació GrupEco s’ha  proposat dur-ho a la pràctica. De temps arrere un grup de persones (no arriba a 10) cregué en aquest propòsit i es posaren mans a l’obra. No ha estat fàcil, però en cap moment ha estat impossible degut a la il·lusió i empeny posat pels socis fundadors amb l’ajut d’altres col·lectius propers  com el col.lectiu G.A.T.A Morvedre (Grup Autònom de Transició Agroecològica del Port de Sagunt. Una herència rebuda que no podem, de cap de les maneres, fer desaparéixer, sinó més aviat llegar als nostres fills i generacions succesives: un dels objectius del grup és la difusió de les bondats del consum agroecològic.

Una nova Consciència Ecològica s’estén pel món i nosaltres els vilavellers la tenim  a la nostra vora, a casa.

Grupeco Plana Baixa és un grup de consumidors de productes ecològics, de proximitat i de comerç just, que va néixer a finals del 2012. És un grup completament autogestionat, on les decisions es prenen en assemblea i estan constituïts legalment com a associació sense ànim de lucre. Estan oberts a tots els consumidors conscients residents a la comarca de la Plana Baixa.

Ara mateix són 40 famílies de Nules, La Vilavella, Moncofa, La Vall d’Uixò, Borriana, Alqueries, Betxí, etc.

COM FUNCIONA EL GRUP?DSC_0137

Hem dit abans que el grup està autogestionat, això implica que tots els socis han de col·laborar en la gestió del grup realitzant un treball. També existeix l’opció d’integrar-se al grup com a simpatitzant. Els simpatitzants NO han de realitzar cap treball ni col·laborar en la gestió del grup, però no tenen vot a les assemblees, ni tampoc poden gaudir de tots els descomptes aplicats als socis en les comandes.

És clar que sí  poden comprar a la web del grup com la resta, i realitzar comandes especials. Respecte als socis, el treball al grup pot fer-se de dues formes: bé a una de les comissions del grup o bé als torns rotatius de recepció-distribució de les comandes.

Si opta per fer un treball en comissions pot triar entre la comissió d’informàtica, la comissió de proveïdors i la comissió d’acollida-difusió, cadascuna amb les seues funcions.

Si el soci prefereix els torns rotatius de recepció-distribució li suposarà estar al local dues hores cada mes i mig aproximadament. Durant eixes dues hores es reben els productes que els proveïdors duen al local, se paga als proveïdors, se confeccionen les cistelles amb els productes encomanats per a cada soci o simpatitzant i es recullen les aportacions en efectiu al moneder per a les compres de les següents setmanes. És important açò últim, perquè quasi totes les compres que fem al grup són per prepagament, és a dir, per a poder fer comanda a la web abans hem d’haver ingressat suficients diners al moneder, bé en efectiu al local el dijous quan es recull la comanda,  o bé per transferència al compte corrent que el grup té obert a una Banca Ètica.

1ªrecepció verdures 01-02-2013 219Per als més despistats que no se’n recorden de fer ingressos al moneder quan cal, també existeix l’opció (només per als socis) de poder fer compra fins 15 Euros en negatiu, amb la condició d’ingressar al moneder eixe import abans d’una setmana.

Per a formar part del grup com a simpatitzant cal aportar les dades de contacte i una quota d’entrada de 5 €. Després el simpatitzant rebrà un nom d’usuari i una contrasenya per a poder fer les comandes a la botiga-web del grup.

Per a ingressar com a soci, a més de les dades personals i la quota de 5 euros, cal aportar un aval de treball de 15 €. Qué és això de l’aval de treball? L’aval és com una garantia que cada soci es responsabilitza del treball que ha de fer per al grup. En el cas  que un soci no realitze el seu treball quan toca sense haver avisat al coordinador corresponent, perd eixe aval de 15 € per les molèsties que ha produït als altres socis, en definitiva, per deixar-los penjats. També es perd l’aval si no s’ingressa al moneder el descobert generat per una comanda en negatiu abans d’una setmana. Els 15 € d’aval se recuperen si el soci decideix donar-se de baixa, sempre que haja complit amb les seues funcions dins del grup.
Les comandes les fem normalment a través de la botiga virtual del grup, http://grupeco.org que s’obri el diumenge a la nit i es tanca el dimarts a la nit. Les comandes extraordinàries les fem a través de fulls de càlcul que enviem per e-mail. Després es recull la comanda al local el dijous per la vesprada, de 6 i mitja a 7 i mitja aprox. El local és una cotxera cedida per una de les sòcies, situada al carrer Sant Pau,3 de Nules. Si et resulta impossible recollir la comanda, també hi ha possibilitat de demanar la entrega a domicili de la compra (el servei és gratuït si es gasta fins 2 vegades a l’any) NO existeix cap obligació de fer comanda cada setmana, cadascú pot fer comanda quan vulga sempre que respecte el compromís de compra mínima fixat en una compra mensual per als socis i una compra trimestral per als simpatitzants.
Actualment gaudim de verdures ecològiques de temporada de 3 príndexoductors de la comarca, diferents varietats de pa i pastes ecològics, farines, olis, llegums, fruita, sucs, pasta, ous ecològics, carns vegetals, embotits, llets vegetals, etc…També hi ha periòdicament comandes d’altres productes com iogur, formatges, productes de neteja, cosmètica, complements dietètics, mels, caramels, etc. Poc a poc, la nostra comissió de proveïdors va contactant amb productors i distribuïdors ecològics de tot el país, però sobretot de la zona per a poder gaudir d’una varietat major de productes.

Ara en la primavera de 2016, presentarem oficialment l’Associació al nostre poble en unes Jornades sobre Alimentació i salut pública que organitzarà la Regidoria de Serveis  Socials i Sanitat. Us mantindrem informats.

Si esteu interessats en contactar amb Grupeco o voleu més informació, podeu entrar a la nostra web d’informació: http://grupeco.org També podeu visitar-nos qualsevol dijous, estarem feliços de conéixer-vos i aclarir-vos qualsevol dubte.