Les nostres plantes (4)

                                          ARBOCER

Altres noms comuns: Arboç, Arbocer, Madroño, Borrachín

Nom científic: Arbutus unedo

Gènere: Arbutus

Família: Ericaceae

porte

                                                             Aspecte general de la planta

Arbust perenne que pot arribar a fer-se com un arbre. Té les fulles  d´un verd lluent, són dures i amb el marge lleugerament dentat. El seu tronc és rogenc i les flors són de color blanc, que amb forma de campanetes es reuneixen en grups. El fruit és una baia redona, carnosa per dins,  granulat i rogenc per fora.

Al nostre entorn el trobarem  molt ben representat a l´anomenat “Barranc dels arbocers”, molt pròxim a l´Aljub de Font de Cabres on hi ha bastants exemplars  de considerable alçada i que configuren un important arboçar.

Comença la seua floració a l´octubre i el fruit tarda un any en madurar. És per aquest motiu que en l´ arbre podrem trobar flors i fruits a la vegada. En  novembre comença la seua maduració, ara per tant és el moment de gaudir d’ ells si fem una excursió a la Font de Cabres.

Els fruits són carnosos i molt dolços però hem d´ nar en compte,  ja que quan estan molt madurs contenen alcohols que poden resultar indigestos si es mengen en quantitat.

frutos 3

                                                                           Fruits madurs

hojas

flor

       

 

 

 

 

frutos 1

frutos 2

Fulles, flors i fruïts

Usos terapèutics: Les fulles i l´escorça s´ utilitzen per a combatre les infeccions urinàries, els còlics renals i la diarrea. Té propietats astringents, antisèptiques i antiinflamatòries.

Usos culinaris: Amb els fruits es poden fer melmelades, confitura i també licors.

Text i fotografies: Marta Pedro Agramunt