Tots Sants i Dia del Difunts o Halloween ?

descarga (1)Rescabalem de l’any anterior l’article que vàrem escriure amb el motiu de la celebració de Halloween, una festa aliena que va introduint-se en la nostra manera de ser. Des de l’associació respectem la llibertat d’elecció de cadascú en participar i col·laborar en aquesta festa que ens ve servida a través de les pel·licules nord-americanes (potser al jovent sempre li agrada la marxa), però demanem que es valoren les argumentacions que van més en la línia que no sempre qualsevol introducció és progressista quan tenim la nostra idiosincràsia i manera de celebrar-ho. No hi ha cap necessitat de recolzar manifestacions culturals estrafolàries quan les pròpies estan endormiscades o oblidades.

Cal reflexionar seriosament i no emprar argumentacions puerils, partidistes o mercantilistes que, a la llarga, moren envoltades d’estupidesa i ens retraten.

descargaÉs responsabilitat del governants que ens representen pensar i projectar amb deteniment activitats culturals; aquestes, un cop considerades i estudiades  haurien de reforçar la nostra manera de ser poble, amb una identitat que, malauradament i per molts anys ens ha estat segrestada per ideologies recalcitrants amb olor a naftalina.

Ja està bé home, que hem restat ben farts!

En la cultura d’un poble sempre hi ha hagut influències i transferències d’altres cultures veïnes o pròximes. En pocs casos s’ha mantingut tancada, hermètica a influències alienes,  les quals en assimilar-les han acabat essent acceptades com a pròpies. Aquestes influències, transformant-se,  han contribuït al bagatge cultural d’un poble en una època concreta i açò no és estrany, al contrari, és una constant en el seu esdevenir.

No ha sigut el cas dels processos d’aculturació violenta, quan un poble al ser conquistat per un altre més poderós, era colonitzat i se l’imposava, mitjançant el domini polític i militar, altra llengua, altra cultura o una nova religió, assimilant-lo per la força com una part més de l’imperi.

Respecte a la nostra societat actual i la cultura que la determina, les influències més paradigmàtiques són d’origen nord-americà, al menys des d’els últims 80 anys, època del seu domini sobre el món occidental.

disfraz-zombie-pareja

Disfresses “Gore” en Halloween

Aquest domini és econòmic, científic, tecnològic, i per suposat, també cultural. Les seues influències culturals venen determinades per  l’immens poder de la seua indústria cinematogràfica, dels seus productes culturals que consumim voraçment. És un poder “tou”, molt eficaç ja que el cinema i la televisió tenen un efecte persuasiu i modelador,  i així l’estil de vida americà que difonen, penetra en els costums i celebracions de la resta de nacions i configura la seua cultura.

IMG_4492

Cementeri de la Vilavella.

La darrera incorporació festiva procedent del Estats Units es la festa del “Halloween”. Són els adolescents i el jovent qui s’han fet propagadors d’aquesta festa, que amb disfresses de morts, zombis i estil “gore”, va impossant-se a la nostra forma tradicional de viure la festa de Tots Sants i el dia dels Difunts. Una nova manera, lúdica i mercantilista, de viure aquesta festa que progressivament va imposant-se pel poder de  la industria de l’oci i moltes vegades amb l’ajuda institucional, contradient eixa “sensibilitat” que diu mantindre per les tradicions.

La Festa de Tots Sants i el dia dels Difunts és una festa mil·lenària en record dels nostres avantpassats, una  festa que  ja es celebra des de temps immemorials a la “nostra manera”. Visitem el cementeri amb els nostres difunts familiars, amics i veïns, els recordem, s’ornamenten las tombes i làpides amb flors, els dediquem unes pregàries etc.  També la gastronomia tradicional aporta  a la celebració d’aquest dia els afamats panellets de Tots Sants,  les castanyes, etc. Tradicionalment es feien celebracions festives amb bruixes, esperits, fantasmes i ànimes en pena. Era i és la nostra forma de viure aquesta festivitat.

I que ara vinguen i li diguen Halloween¡¡.

És una manifestació més de com ignorem i desvalorem la forma d’entendre i viure les nostres festes.

El “Halloween”,  d’origen irlandès però que ens arriba a través del cinema nord-americà,  és un exemple més de festes i costums que es van inserint en la nostra cultura i van substituint les nostres pròpies formes de celebració.

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS

 

                                         CEMENTERI DE LA VILAVELLA

Fotografies de Joan A. Vicent

 

vil471

img368

img367

img365

img360