Mirades a Festa la Vila 2015

JE_-130915DSC_1646

Festa la Vila 2015 és ja història. Arrere han quedat  deu dies festius intensos dels que  cal destacar l’alta participació del la gent, aspectes novedosos com repartir els balls entre la Pedrera i la Plaça  de la Estrella, el protagonisme que han tingut els bars i comerços del poble en la  explotació del mesó i del subministrament del menjar amb l’objectiu de ajudar a l’economia local, així com les recaptacions econòmiques per a ONGs locals i l’ actuació de cantants i músics del poble, i tot s’ha viscut sense “ l’omnipresència protocol·lària” de la reina de les festes, un anacronisme sobrant i que ningú ha notat en falta.

Especialment concorregudes han sigut els balls i  actuacions de les orquestres, essent la nit de les disfresses la de més assistència, així com els sopars col·lectius i el dia de la paella,  un indicador que, balls i menjars,  són dels actes festius programats que més participació susciten, segurament perquè no presenten cap desacord. Per a recordar-les, presentem una  selecció de fotografies de Juan Escrig de la nit de les disfresses, un nit memorable.

JE_-180915DSC_1810

JE_-170915DSC_1697

JE_-170915DSC_1780

JE_-180915DSC_1916

JE_-180915DSC_2021JE_-180915DSC_2055Però una vegada ha passat el fervor festívol cal fer unes reflexions sobre alguns aspectes que cal corregir per a que tots els veïns les puguem viure sense conflictes ni molèsties. La nostra festa major té un “forat negre” que es repeteix cada any i encara no s’ha sabut o volgut resoldre’l. Ens referim al malestar i problemes de convivència pels abusos de certs casals, generalment els dels més joves.

Els potents bafles vomiten una enorme quantitat de decibels que envaeixen el necessari descans dels veïns inclòs fora dels horaris permesos, cal doncs regular no sols els horaris d’apertura dels casals sinó també els nivells de contaminació acústica que hi provoquen alguns.

A aquesta greu molèstia que irrita molt als veïns s’ afegeix una que és un indicador preocupant de la falta de civisme i educació, la de fer les necessitats fisiològiques al carrer, placetes i portals de cases. Indiquen els usuaris  que és per falta de lavabos en certs casals, o  que els propietaris compleixen l’expedient normatiu posant uns vàters portàtils que no donen el suficient servei. De res serveix posar indicadors en les placetes prohibint l’entrada de gossos per a evitar que embruten  amb les seues pixarrades si després van els humans i amollen les seues necessitats allí mateix. En fi, una falta de civisme que afegir a l’ inventari d’abusos festius.

La solució a aquestes molèsties de la festa i que afecta a molts veïns passa en primer lloc en  transmetre i educar als més joves que el dret de festa no és un dret il·limitat i que es fonamenta en el respecte als veïns, i  que cal conjugar –ho amb el dret dels demés al descans.

En segon lloc, per a evitar aquest conflicte que es reprodueix any rere any, l’ajuntament ha de millorar el control dels casals, tant com hem dit on els usuaris complisquen la normativa  d’horaris de tancament, d’evitar l’ excessiu volum dels aparelles de música, així com del soroll. També que no puguen utilitzar–se com a casals festers els locals que no tinguen  tots el serveis  de llum, aigua i lavabos, i  d’aquesta manera evitar que els seus usuaris  pixen al carrer o al portal de la casa dels veïns.  Una norma bàsica d’higiene i educació cívica.

Sols així podrem aconseguir viure la nostra festa major,  festa la vila, sense problemes ni molèsties, condició necessària per a viure-les tots amb alegria i diversió, i de la qual sentir-nos orgullosos.

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS

FOTOGRAFIES DE JUAN ESCRIG