La Vilavella Roda el temps

En l’any 2000, seguint els passos i la gran acollida que va tenir el llibre “La Vilavella, memòria fotogràfica 1890-1970” publicat en 1997,  recentment  digitalitzat i presentat el passat 30 de juliol en aquest mateig blog, vaig proposar a la direcció de la Caixa Rural el projecte econòmic de l’edició d’un nou llibre sobre la Vilavella que abraçara el període des de l’any 1980 fins al 2000.  I en aquell any, final de mil·lenni, fou el regal que per Nadal va fer aquesta entitat als seus socis.

En aquests vint anys, durant les vacances al poble,  vaig anar desenvolupant la meua afició fotogràfica al temps que com qui no vol, creant un gran arxiu de fotos que passava per les purament familiars, retrats de gent major, festes, costumisme i celebracions que venien a cobrir tota la roda d’un any. Amb tot aquest material fotogràfic com a base, vaig seguir les següents pautes:

  • Títol de llibre. “La Vilavella Roda el temps”, ja que volia reflectir la vida al poble al llarg d’un any simbòlic.
  • Escollir i ordenar la seqüència de fotos començant l’any per les festes de primavera. Cada canvi d’estació començaria amb un xicotet escrit del llibre Contra Paradís  que descriu aquestes quatre èpoques de l’any.
  • Com un poble és també la gent, un bon recull de retrats estan distribuïts al llarg del llibre però tenint present que el lloc on vivien realment es corresponga més o menys amb el lloc que ocupen al llibre, per crear així un cert veïnatge virtual.
  • Fet aquest plantejament bàsic, vaig contar amb la col·laboració d’un dissenyador gràfic, bon amic meu, que va captar perfectament el que jo volia. Teníem la experiència prèvia del llibre “Barcelona, silencis” fet conjuntament.
  • De manera especial el llibre té un valor afegit extraordinari amb l’escrit del meu germà Manuel Vicent, que des del primer moment i de forma totalment altruista va col·laborar completant i complementat literàriament allò on la fotografia no pot arribar.

                         

vrt158

                        ( Clicar damunt del text per a llegir-lo complert) 

  

La Vilavella Roda el temps

                            ( Clicar damunt la foto per veure el llibre )

img154

                                     ( Contraportada del llibre )

Fotos i text del blog … Joan Antoni Vicent