La Vilavella, Memòria fotogràfica (1890-1970)

L’Associació de Veïns té la complaença de presentar des del seu blog l’edició digital de l’obra  “La Vilavella, Memòria fotogràfica 1890-1970” de Joan A. Vicent Cavaller, Juan Escrig Adsuara i  Mª Pilar Vicent Cavaller.

Aquest llibre fotogràfic va ser editat per la Caixa Rural de la Vilavella l’any 1997, ara fa 18 anys, i amb la  presentació des d’aquest espai, amplia la seua divulgació i queda permanentment en el “núvol digital”, facilitant que siga retrobada pels que ja la  coneixien i descoberta per les noves generacions de vilavellers.

Aquesta recopilació fotogràfica s’ha convertit en un llibre d’història i antropologia de la Vilavella, ja que seguint la dita de que una imatge val més que mil paraules, ha esdevingut una autèntic aparador de la seua evolució des de finals del segle XIX i setanta anys del segle XX. Ací es mostra tota la vida del nostre poble durant aquest període de temps: quotidianitat, esdeveniments, tradicions, costums, festes, treballs, etc., testimonis analògics procedents de diferents fons i propietaris.

Recomanem als lectors que acudeixen a la pàgina 7 on en el preliminar s’explica la seua gènesi i el treball de recopilació i sistematització de les fotografies, així com els fons de procedència. Destaquem que el llibre sorgeix a partir de l’exposició que organitza Juan Escrig l’any 1992 en homenatge al seu oncle el fotògraf Enrique Escrig Arnau. A partir d’aquesta exposició i d’altra que va fer Mª Pilar Vicent Cavaller de fotografies antigues, Joan A. Vicent Cavaller desenvolupa el projecte de recerca i recopilació de les fotografies, juntament amb la seua germana i Juan Escrig.

Gran part de les fotografies del llibre procedeixen de l’arxiu d’Enrique Escrig Arnau, el fotògraf del poble durant més de cinquanta anys i posseïdor d’un ric arxiu fotogràfic, testimoni de la història del poble durant els seus anys de dedicació professional.  Enrique, que tenia el seu estudi al primer pis del bar d’Alberto, el Bar Nacional/Lliberal o el casino, ha sigut un artesà de la fotografia, a més d’una excel·lent persona , un altruista que va donar tot per la seua professió i pel poble de la Vilavella. Actualment som deutors de tot el legat fotogràfic que ens ha deixat a través del seu nebot Juan Escrig, hereu del seu “savoir faire” fotogràfic reconvertit a l’era digital. Legat que facilita el que les noves plèiades de vilavellers coneguen un període la nostra història local mitjançant les seues fotografies.

Enrique Escrig

L’Associació de Veïns amb l’oferiment de visualitzar el llibre des del nostre blog, vol retre un homenatge a la  memòria d’Enrique Escrig Arnau, possibilitant que el seu treball passe a la posteritat.

Llibre Memòria fotogràfica (1890-1970)

Clicar damunt la foto per veure l’àlbum del llibre

El llibre quedarà en exposició permanentment en la portada del blog, al costat dels àlbums de Joan Antoni Vicent : Patrimoni arquitectònic de la Vilavella i el de la Casa Museu dels Espardenyers.

Text Joan Badenes

Escanejat del llibre  Joan Antoni  Vicent