Candela Segarra Almela, doctora en química i investigadora científica europea.

IMG_20150417_195740Candela Segarra Almela (1985) és una jove de la Vilavella amb un gran Currículum acadèmic, i és que ella sempre ho ha tingut clar: “el saber no ocupa lloc”. No només li ha agradat sempre estudiar, mai ha restat quieta, i els estudis els ha compaginat amb l’aprenentatge de llengües, la pràctica d’esports i ball, viatjar arreu del món, donar classes de reforç, ser monitora de temps lliure, la política a nivell local i segurament una assignatura pendent que no descarta assolir en el futur és aprendre a tocar un instrument, tal vegada el piano.

Després de superar l’educació primària i secundària amb bones notes, Candela va decidir estudiar químiques malgrat que els seus pares li aconsellaren estudiar medicina; sempre recordarà com sa mare li deia: – Filla, és que t’arriba la nota per a estudiar medicina!.  Finalment, Candela va estudiar llicenciatura Química a la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló. Recorda els anys de carrera com els millors de la seua vida, no només es va formar acadèmicament, sinó també com a persona i on també va fer amics de per vida. IMG_20150504_163226Durant aquesta etapa va fer la seua primera estada llarga a l’estranger, gràcies a una Beca Erasmus, encara que ja havia estat una setmana a Lions (França) i un mes a Notthingam (Regne Unit) mitjançant beques d’intercanvi quan estudiava a l’institut I.E.S Gilabert de Centelles de Nules.

D’aquesta manera va estudiar tot un any acadèmic (9 mesos) en Athlone Institut of Technololy a Irlanda i com a resultat va acabar graduant-se primer de llicenciatura Química a Irlanda, no a Espanya. L’estada Erasmus va ser per a Candela una de les millors experiències de la seua vida, on va aprendre com viure sola, ser independent, relacionar-se amb persones d’altres països i cultures, parlar anglès perfectament… i tantes altres experiències a valorar. Ella pensa que hauria de ser obligatori que els estudiants i joves en general feren una estada Erasmus, ja que t’ensenya a desenvolupar-te en situacions adverses i t’enriqueix molt com a persona.

IMG_0799Va ser l’últim any de carrera quan Candela va descobrir el món de la investigació científica i és quan entengué per on havia d’anar el seu futur. Concretament, va descobrir la investigació en Química Organometàl·lica unint-se al grup d’investigació del catedràtic Eduardo Peris a la UJI, on va gaudir d’una beca de col·laboració per a ajudar en les tasques de recerca. Així, Candela compaginava els estudis l’últim any de carrera amb la recerca de nous compostos organometàl·lics actius en processos catalítics d’interès industrial. Abans de finalitzar aquest últim any de llicenciatura, Candela va rebre una altra beca Erasmus de 3 mesos per a realitzar les Pràctiques de final de carrera a la Universitat de Bath (Regne Unit) sota la supervisió del catedràtic Michael K. Whittlesey i va poder seguir formant-se com a investigadora en un grup internacional.

Una vegada finalitzada aquesta estada i després de llicenciar-se va realitzar un màster en Química Computacional que li va obrir les portes per a optar a una beca de formació de professorat universitari (FPU) finançada pel Ministeri d’Educació Espanyol i així va començar el doctorat en Ciències per l’UJI en el mateix grup on havia realitzat la beca de col·laboració un any abans. Durant aquest temps, Candela va tindre temps de cursar un altre màster en Química Organometàl·lica i catàlisi homogènia, a més de participar en diferents cursos de formació de joves investigadors i com a resultat del seu treball durant els 4 anys de tesi doctoral va publicar 7 articles d’investigació en diferents revistes científiques de prestigi internacional.

Cal destacar la publicació Angew. Chem. Int. Ed., 2012, 124, 10999 que la va permetre ser finalista en els “ V Premios SusChem Jóvenes Investigadores Químicos ”,  edició 2013. A més a més, tot el seu treball ha sigut presentat en més de 10 congressos tant nacionals com internacionals on ha tingut l’oportunitat de conéixer els millors investigadors dins del seu camp de recerca. Durant el seu doctorat Candela ha tingut l’oportunitat d’unir-se a altres grups internacionals de investigació. Una primera estada la va fer a Westfälische Wilhelms Universität Münster, Alemanya i una altra a Universidade Nova de Lisboa, Portugal. També ha col·laborat amb diversos grups de gran prestigi internacional a Alemanya i al Canadà.

IMG_0773Després d’acabar el doctorat, va veure convenient anar-se’n a l’estranger a seguir formant-se, ja que malauradament la investigació en Espanya no estava travessant el millor moment (per dir-ho d’alguna manera). Per aquest motiu, va decidir traslladar-se a la University College Dublin al grup del catedràtic Martin Albrecht on està desenvolupant una estada postdoctoral de dos anys. Durant els escassos mesos que forma part d’aquest grup d’investigació ja ha publicat un altre article científic, ha assitit a diferents congresos i ha impartit classes a alumnes de química de quart any; donar classe en anglés també ha sigut tot un repte per a ella. Però, del que més afortunada i orgullosa se sent Candela dins de la seua carrera científica ha sigut per aconseguir una beca d’investigació Marie Sklodowska-Curie (IF) finançada per la Comissió Europea. Aquesta beca d’investigació és una de les més prestigioses a Europa, ja que dóna suport als investigadors millor preparats per tal què continuen formant-se i desenvolupant-se professionalment a l’estranger posant en pràctica l’excel·lència en la investigació.

IMG_0803

El futur més pròxim de Candela, però, no està a quedar-se en Dublín, ja que tot el seu grup d’investigació es traslladarà a Berna, Suïssa, en els pròxims mesos. Allí tindrà l’oportunitat de seguir desenvolupant la seua carrera científica i tal vegada puga en uns anys començar a crear una carrera independent i formar el seu propi grup d’investigació, ja siga en Suïssa o en un altre lloc del món. Que té preparat per a ella el futur és una gran incògnita que el temps resoldrà, per això Candela viu el moment i no es preocupa excessivament pel que ha de vindre. Però sempre amb una cosa clara, seguir formant-se, ja que mai s’acaba d’aprendre; com a exemple el nou repte que Candela es planteja és l’aprenentatge d’una nova llengua, el Suís-Alemany!

AdVV