VENUS i JÚPITER en conjunció planetària

Anit, dia 1 de juliol, des del terrat de ma casa vaig gaudir d’un espectacle magnífic i gratuït com és la conjunció astronòmica Venus-Júpiter. El Sol caia per ponent i quan ja va començar a dominar la nit, va aparèixer dalt de la muntanya de Santa Bàrbara i per sobre de la torre de la llum, la llum dels dos planetes (21h 59m) , primer Venus, el més brillant,  i poc després Júpiter. Un seguit de fotos testimonien aquest fet. Les darreres fotos (22h 36m), ja tot fosc estan mogudes per la falta de llum i fetes a pols.

 

Conjunció Venus Júpiter (IMG_2276)

Conjunció Venus Jupiter (22h 19m) Clicar damunt per veure la seqüencia

En Astronomia  es parla de conjunció planetària quan dos o potser més planetes estan alineats i projecten, sobre el cel de la nit, una posició relativa molt pròxima. De fet estan molt  allunyats ja que Venus està a 108 milions de Km del Sol, la Terra a 150 i Júpiter a 778.

Jupiter_by_Cassini-Huygens

Júpiter

 

 

Júpiter és un planeta gasós, té un radi de 71.492 Km  (front als 6.371 de la Terra)     i és el més gran del Sistema solar. Fent un senzill càlcul del volum de cadascun dona que en Júpiter caben 1.413 planetes com la Terra.

 

 

Venus_Globo_de_Magallanes

Venus

 

 

Per contra Venus és un planeta interior a l’orbita de la Terra, rocós, de radi 6.052 Km i per tant d’una mida semblant al nostre planeta.

 

 

 

 

 

En la figura que s’adjunta a sota hi ha  una representació relativa (encara que no està a escala ) dels planetes en aquests dies de la conjunció planetària Venus –Júpiter. A ple dia no la podem veure degut a la llum del Sol, però just desprès de la posta i abans que la Terra gire més i siga nit fosca tots dos planetes aniran un temps aparentment  juntets a la nostra vista.

situacion-planetaria-julio-2015

Sistema solar. Posició relativa dels planetes i la conjunció Terra -Venus- Júpiter

 

Text i fotos Joan Antoni Vicent