Homenatge a Ovidi Montllor, I.E.S. Gilabert de Centelles 2015

descargaEnguany fa vint anys que l’ Ovidi Montllor està de vacances, tal com ell ho cantava referint-se a la seua mort. Seran unes vacances eternes, mai més tornarà d’elles, però la seua obra, i sobretot les seues cançons, perviuran per sempre entre nosaltres, emocionant i encoratjant els qui l’han conegut en vida i a les noves generacions de joves que també vibren en descobrir-les.

Cançons ja eternes que ens parlen d’amor i estima a persones, com la d’ Els amants, poema d’ Estellés i la de l’Homenatge a Teresa, a la nostra llengua, a la terra, a Alcoi el seu poble, de crítica social, totes elles cantades o recitades amb tendresa i ironia. Actuava sempre vestit de negre; era la posada en escena pròpia de l’existencialisme de la “nouvelle chanson” francesa i que impregnava a la nova cançó dels anys 70 i 80: Raimon, Llach, Serrat, Mª del Mar Bonet, etc.

Als inici dels anys 80, en plena transició de la dictadura a la democràcia, va cantar a la Vilavella. La seua actuació en la plaça de l’Estrella va ser organitzada per la família de Victòria Martinez i José Peris essent clavaris del carrer de la Cova Santa i aprofitant l’amistat que el seu nebot José Luís Adsuara mantenia amb Ovidi. Aquest recital encara és recordat pels joves allí assistents, com uns moments d’excitació, d’emocions ambivalents, de goig perquè actuava al nostre poble una figura de la nova cançó, i de temor per les possibles reaccions de persones vinculades a l’extrema dreta ja que van posar molts impediments per tal de realitzar la seua actuació, amb intent de  prohibició. Encara que s’havia iniciat la transició democràtica, predominava al nostre poble la mentalitat inquisitorial pròpia del franquisme, i els cantants de la nova cançó eren considerats com elements perillosos.

imagesPerò l’actuació d’ Ovidi Montllor, acompanyat com sempre a la guitarra per Toti Soler, es va poder realitzar, deixant les emocions a flor de pell als allí reunits encara incrèduls que un esdeveniment d’aquest tipus pogués haver-se fet realitat a la Vilavella. Segons ens conta Victòria Martinez, l’ Ovidi i el Toti cobraren, d’una rifa que feren els clavaris, 60.00 pessetes, i el sopar al terrat de la seua casa en la plaça de la Estrella. Dies després li regalaren un xai que li portaren a la casa – granja que tenia a Canet de Mar.

Ara, en el 20è aniversari de la seua mort, diverses institucions, així com entitats culturals i cíviques, han organitzat actes per recordar-lo i retre-li un homenatge. És el cas de l’ IES Gilabert de Centelles de Nules on estudien gran part dels  adolescents de la Vilavella, on el professor de música Claudi Ferrer, sempre preocupat perquè els seus alumnes siguen coneixedors de totes les expressions musicals, també de la nova cançó, i la professora de valencià Roser Paulo han organitzat un sentit acte d’homenatge a l’ Ovidi, on els alumnes recitaren i cantaren algunes de les seues cançons. Cal felicitar els  professors per aquesta bella iniciativa.

Mostrem ací dues peces d’aquest acte, així com les corresponents cançons originals, també com homenatge nostre a la figura, ja eterna, d’ Ovidi Montllor.

¡ Per sempre, Ovidi !

Agraïm la col.laboració del professor de música de l’IES Gilabert de Centelles, Claudi Ferrer.

Text de Joan Badenes