La nova corporació municipal

Ja tenim a Casa la Vila una nova corporació municipal en la que serà la dècima legislatura des de la reinstauració democràtica.

Com a conseqüència de la voluntat dels veïns i veïnes, reflectida en el resultat electoral, cap partit no ha obtingut la majoria suficient per a governar sols. Açò ha determinat la necessitat del pacte i dels acords posteriors a les negociacions. De la necessitat d’acord, sorgeix la virtud del pacte.

Semicercle

 

En funció d’aquesta disposició  cabien tres possibilitats de configurar equip de govern tenint present que s’arriba a la majoria absoluta a partir de 6 regidors.

  • Pacte PP + IxV = 7 regidors. Aquesta opció necessitava de l’acord d’investidura,  bé amb l’abstenció o del vot favorable  d’ IxV al PP, o d’un acord de govern  entre els dos partits per tal de  repartir-se regidories i/o temps d’alcaldia amb un programa de govern comú.
  • Pacte PSOE+ IxV= 6 regidors. Sols seria possible amb un acord de govern entre el dos partits repartint-se les regidories, responsabilitats i temps d’alcaldia, també amb la necessitat d’un programa comú.
  • PP en solitari = 5 regidors. Tindria l’alcaldia, però l’acció de govern seria molt feble i precària perquè, tot i ser la llista més votada.  la majoria seria de la l’oposició i  exigiria negociacions contínues per tal de  guanyar-se la voluntat d’algun dels dos partits opositors, amb perill de paràlisi en l’acció de govern.

Aquesta última possibilitat es presenta moltes vegades, de manera molt interessada, com l’opció de més legitimitat, obviant el que, tot i ser la llista més votada, no té la majoria. La majoria està en els altres grups si són capaços de negociar i establir acords. La política hauria de ser això, pacte, acord i diàleg entre els diferents grups i no imposició unilateral  sense tenir en compte els altres. En tot cas té més possibilitats la llista més votada, sempre i quan tinga capacitat de “fer amics”.

Ahir, dissabte 13 de Juny, en el ple de constitució de la nova corporació ha eixit com a guanyadora, l’opció segona, la del pacte entre el Psoe i IxV.

FullSizeRender

L’equip de govern de l’ajuntament de la Vilavella

Aquest acord entre els dos partits  assumeix un mateix programa d’acció política,  la majoria del programa electoral del PSPV-PSOE, en la que la Junta de Govern estarà constituïda per tres membres d’aquest partit i u del independents, i  l’alcaldia serà compartida, dos anys per cada partit. Primer serà alcadessa Carmen Navarro i dos anys després Manel Martinez.

Aquest compromís del nou equip de govern té com a conseqüència tres fets cabdals que  esdevenen un canvi històric en el poble:

  • El succés de que,  per primera vegada en la història,  la Vilavella tindrà una dona alcaldessa, Carmen Navarro.
  • L’ alcaldia esta en poder d’uns partits que no són el PP després de quasi 30 anys del seu domini absolut.
  • En dos anys la Vilavella tindrà un alcalde d’ esquerres. Encara que durant la República 1936/1939 van haver alcaldes d’ aquesta orientació, és un fet inusual des de 1979, inici de l’actual democràcia.

Especialment emotiu ha sigut el Discurs d’Investidura de la nova alcaldessa Carmen Navarro, on assenyala els valors i objectius que regiran l’ acció de govern :  canvi sensat, consens, col.laboració i diàleg en la presa de decisions, prioritzant la dedicació als més necessitats, escoltar a tots el veïns, i apartar els interessos espuris i personals.

FullSizeRender (1)

Carmen Navarro prometent o jurant el seu càrrec

Com el fet extraordinari de que  per primera vegada en la història, la Vilavella té en l’alcaldia a una dona, aprofità el seu discurs per a fer un homenatge a les dones que han sigut regidores i han encapçalat llistes electorals en situacions molt difícils per a  elles, Juana Alba, Victòria Martinez i Teresa Lengua. Tot un record reivindicatiu de la lluita de les dones en l’acció política, fins fa poc patrimoni exclusiu masculí. I així la Vilavella lentament entra en la normalitat social i política.

Nosaltres destaquem que aquest equip  de govern, que segons ens indica “pretén governar per a tots i gestionar allò que és de tots” , té una tasca per davant molt exigent i en la qual els veïns, al menys la nostra associació,  li demanem un canvi en l’estil de govern, on predominen la transparència, la informació, la participació de tota la corporació, deixant a banda la marginació de l’oposició,  els interessos de partit i/o personals i que predomine exclusivament la recerca del bé comú. Són les noves condicions d’una nova política que a nivell general ha sigut elegida:  diàleg, pacte, consens, transparència,  pluralitat, honradesa i ètica. I sobretot considerar a les persones per damunt d’altres interessos.

 Citació  d’autor desconegut emprada en el Discurs d’Investidura de Carmen Navarro

” Huí és un dia bell de la nostra vida, // els obstacles més grans, les nostres propies indecisions// el nostre enemic més fort, la por al poderós i a nosaltres mateixos// la cosa més fàcil, equivocar-nos// la més destructiva, la mentida i l’egoïsme// la pitjor derrota, el desànim// els defectes més perillosos, la supèrbia i el rancor// les sensacions més grates, la bona consciència,  l’esforç per a ser millors sense ser perfectes, i sobretot, la disposició per a fer el bé i combatre la injusticia on vulga que estiga”

 

Joan Badenes.

President de l’Associació de Veïns de la Vilavella