Què es commemora el 25 d’abril ?

308 anys i encara resistim

Felip V

FELIP V . Quadre tal com està penjat al Museu de Xàtiva, en senyal de protesta per l’incedi de la ciutat que va ordenar.

Són les 18:00h, els núvols donen treva a una pluja amenaçant a la plaça Sant Agustí de València on la gent s´acull poc a poc a omplir-la. Com a formiguetes el cap i casal va construint un exèrcit de ciutadans plens de somriures i alegría per a rememorar una derrota, una pèrdua i una resistència viva que ja supera els tres segles.

Cada 25 d´abril els valencians tenim un pelegrinatge cap a la nostra reivindicació com a poble. Recordem que aquest dia, l´any 1707 fórem derrotats a la batalla d´Almansa per  l´exèrcit borbònic de Felip d´Anjou (Felip V). Una derrota inscrita en una guerra que sovint oblidem que fou una guerra europea.  No fou una derrota militar solament, fou a més a més,  la implantació del Decret de Nova planta amb el qual perdíem tots els nostres furs (drets feudals territorials) que construïrem des del segle XIII (1261) amb la corona d´Aragó.

Es van cremar ciutats com Vila-real o Xàtiva, moltes ciutats varen perdre privilegis comercials crucials per al nostre motor econòmic a la Mediterrània. Les nostres institucions foren abolides i postergades a l´oblit de la historia col.lectiva, els càrrecs de governació foren substituits molt per gent provinent de Castella i la nostra llengua fou prohibida en l´ensenyament i el món públic, institucional i oficial. En resum, una autèntica política de terra cremada i d´etnocidi cultural.

El nostre poble no fou alié a aquesta guerra; estigué al costat de les tropes austracistes de l´Arxiduc Carles i en contra de la corona borbónica. Aquesta afirmació s´extrau d´un estudi del vila-realenc Toni Pitarch  en el qual es senyala que després de la derrota, un grapat de guerrers austracistes fugiran cap a la Serra d’ Espadà on estarán intentant sobreviure i preparar una contraofensiva que mai arribarà. En aquest grup, veïns de la Vilavella hi formaren part. Es sap gràcies a que Felip V ordenà una amnistia i declarà el perdó a tots aquells que deixaren les armes i abandonaren la lluita armada. En el moment en que tornaren a les seues viles es feu un recompte i ubicació d´aquestos guerrillers.

Si molts dels nostres avantpassat  s´aixecaren un 25 d´abril els agradaria veure un poble que reivindicara la seua lluita, una lluita que feren per nosaltres i que a nivell de la Vilavella no hauríem    d´haver oblidat mai.

Cada 25 d´abril hem d´exir al carrer i recordar qui som, perquè la nostra situació institucional està on està i quin és el camí que ens queda per reconstruir. Si hem resistit 308 anys, ho podem fer tot com a poble.

JOSEP LLUÍS NOTARI