Propostes sobre Urbanisme i Patrimoni.

L’ajuntament com a institució de govern més propera té la funció indispensable de vetllar pel benestar de tots els veïns, i les nostres autoritats locals haurien de prioritzar aquest objectiu per damunt d’altres interessos. Per tal motiu han  de bregar per tindre uns serveis públics de qualitat, administratius, socials, d’ oferta educativa i cultural, atenció ciutadana, mantindre  instal·lacions per a l’educació i l’atenció sanitària, promocionar el comerç i la petita indústria, serveis de neteja, aigua, jardins,  etc.  en definitiva,  com a primera administració més propera als veïns ha de desenvolupar accions polítiques que faciliten la vida diària de la seua població.

Ara que s’apropen les eleccions municipals  és el moment oportú per a que des de l’AdVV presentem propostes sobre el nostre  patrimoni històric i natural per tal que els diferents partits locals  les tinguen en compte, i si les fan seues puguen ser una realitat, i així assolir per al nostre poble més referents patrimonials dels qual puguem sentir-nos orgullosos. CASA DE LA CULTURA MANUEL VICENT

En eixa direcció cal situar els dos edificis culturals construïts recentment, la Casa de la Cultura “Manuel Vicent” i el Museu de la Vilavella, que amb els dos edificats anteriorment, Casa de la música “Joaquin Mechó” i Casa-museu dels espardenyers, configuren un valuós patrimoni arquitectònic i cultural.

Entre les àrees de gestió municipal, la que més transcendència té, ja que configura la seua fisonomia de forma definitiva, és la d’urbanisme. En la gestió dels seus responsables s’ha de procurar el creixement racional  dels carrers, places i espais públics del poble, la seua trama urbanística.

Urbanització la Pedrera, en la carretera de la Valld'Uixò.

Urbanització la Pedrera, en la carretera de la Vall d’Uixò.

Al nostre poble els últims anys s’han caracteritzat per un creixement urbanístic caòtic i irracional que a l’albir de l’especulació immobiliaria  ha donat com a resultat l’aparició d’uns espais desconnectats de la trama urbana tradicional del poble. Són les urbanitzacions de la Pedrera en la carretera de la Vall, residencial Santa Bàrbara i la del camí de la Vieta. No cal definir-ho perquè salta a la vista, però és una mostra del que no s’ha de repetir mai més, conseqüència d’una especulació del territori insensata que romandrà com a testimoni d’aquesta època  no gens “edificant”.

Tot comença per u mateix i som nosaltres, els qui configurem la Vilavella, els primers en valorar i estimar allò que tenim. Posar en valor vol dir que els indrets amb característiques concretes, urbanístiques, patrimonis naturals o  històrics, han de ser cuidats i endreçats com a espais públics.

Al nostre poble, concretament entre el seu paisatge, estan presents una sèrie d’indrets amb un valor potencial que per desídia, desinterès o desconeixement  no els donem importància i que si es rehabilitaren  s’integrarien al nostre actiu patrimonial. Valguen aquestes reflexions i propostes per al nou ajuntament que es constituirà en les pròximes eleccions.

El Castell.

IMG_4316Les restes arqueològiques de més valor patrimonial que té la Vilavella ja que encara queden vestigis visibles de totes les civilitzacions i cultures que ens han precedit, ibera, romana,  àrab i medieval. Aquet indret d’alt valor històric i patrimonial, es mereix un tractament ben diferent a l’actual de deixadesa i abandonament.  Des de l’Ajuntament cal incidir per a que la Diputació de Castelló promoga estudis d’investigació arqueològics, es rehabiliten i il·luminen  les parets més emblemàtiques, s’ instal.len planells  informatius sobre la seua història i es senyalitze un circuït informatiu per dintre del castell,  organitzant visites guiades pel cronista oficial de la vila. Altres pobles dels voltants així ho han fet, com per exemple al Benicató a Nules, el castell d’Onda o  les restes ibèriques de Sant Josep a la Vall d’Uixò.

Les Basses Roges

Abocador Maig 2014L’antic camp de futbol de les Basses Roges encara és recordat per moltes generacions de vilavellers com un lloc d’activitats esportives i d’esplai. Actualment, tal com ja hem informat en anteriors articles, és un lloc abandonat i convertit en un immens abocador d’escombreries pel mateix ajuntament. Tanmateix és un terreny patrimonial que amb poca inversió es puguera recuperar com a zona verda, de temps lliure i d’activitats esportives. Sols requereix voluntat i imaginació per a convertir aquest espai en una nova zona d’ús públic.  Altra qüestió a resoldre és l’accés, el camí de les Basses Roges, tallat i sense capacitat per a la circulació pública.

La Vieta

IMG_5285En el trajecte de la via del tren, actualment el camí la Vieta en la Vilavella i el camí de la Pedrera en Borriana, que transportava les roques des de la pedrera de la muntanya del castell fins al port de Borriana per a construir els seus molls, es podria erigir un carril bici i peatonal amb solució de continuïtat per a la circulació, salvant els obstacles dels talls actuals com el de la Serraleta,  els quals impedeixen que es puga circular en bicicleta inclòs fins a Nules, a excepció de la sempre perillosa carretera. Aquest projecte requereix l’acord entre els ajuntaments de la Vilavella, Nules i Borriana, els termes dels quals creuava el trajecte del tren i compensaria l’espoli que representà en el seu moment la extracció de pedra sense cap compensació per al poble de la Vilavella. Un projecte de similars característiques és el del carril bici que uneix Nules amb la  mar.

Les sendes de muntanya

IMG_5265La pràctica del senderisme té una gran afició en la Vilavella. És freqüent veure a vilavellers i forasters caminant per les pistes i sendes de les nostres muntanyes, porta d’accés a la Serra d’ Espadà. Aquest  tramat viari necessita indicadors, planells informatius, senyalitzacions, díptics explicant la varietat de rutes, flora i fauna, etc. que apropen aquests diversos recorreguts als caminants.

Les trinxeres

IMG_4305En el reportatge sobre les trinxeres de la Guerra Civil va quedar de manifest el ric patrimoni que representa aquest testimoni històric i que encara estem a temps de recuperar, al menys una part considerable i en allò que correspon al nostre terme, el que coneixem com a “Poble Desert”. Fer un inventari d’aquest indrets, trinxeres, nius de metralladores, postes d’observació, etc. rehabilitar allò més significatiu i fer un circuït amb planells  informatius, posaria en valor unes restes d’un temps encara històricament ben recent i del que no hem de perdre la memòria per a no tornar a repetir.

En posteriors articles  continuarem fent propostes dirigides a millorar el nostre poble.

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE  LA VILAVELLA

Fotografies de Joan Badenes