Inauguració del Museu de la Vilavella

El passat dissabte 28 de març va ser inaugurat oficialment el Museu de la Vilavella. Un moment llargament anhelat doncs feia ja temps que el continent, es a dir l’edifici,  estava preparat per a rebre el contingut, es a dir les peces que son les que  forment realment el museu. També allí estava esperant des de sempre  la peça per a mi més important com és el propi llavador. Tota una joia. No crec hi haja arreu un museu bastit sobre un antic i encara actiu llavador amb cent anys d’història i per on ha passat el treball i sacrifici de la dona vilavellera al llarg del darrer segle.

Tal com escriu Manuel Vicent en Contra Paradís:

“El llavador públic estava al costat de la Glorieta i allí les dones, alineades davant la pedra, rentaven la bugada familiar. Amb el sabó de sosa lluitaven contra la suor dels calçons, pantalons i camises dels llauradors”.

IMG_1138

Àlbum fotogràfic de la inauguració del Museu de la Vilavella      ( clicar damunt )

L’acte va estar presidit per José Luís Jarque, alcalde de la Vilavella, per Serafín Castellano, delegat del Govern a la Comunitat Valenciana i altres autoritats i alcaldes de pobles veïns. L’un i l’altre van fer ús de la paraula emfatitzant sobretot la importància de la cultura com argamassa fonamental per a fer poble.

A la fi dels parlaments un obsequi recordatori va ser lliurat a les persones que més directament, algunes de forma altruista, han participat en aquest projecte:

Joan Antoni Vicent Cavaller

Les germanes Imma i Beatriz Traver

Lucas Segarra

Joan Antoni Vicent

i altres col·laboradors de museus de Castelló no presents en l’acte.

Posteriorment tan les autoritats  com la resta de gent del poble assistents a l’acte van fer una visita guiada per el museu, incloent-hi l’antic oratori així com el llavador.

El museu, ha estat dissenyat per l’arquitecte Leonardo Omar i sent Luis Alba l’aparellador de les obres. S’ha finançat amb els diners del tan criticat pla E i construït per obrers, pintors, ferrers i fusters del nostre poble.

En properes edicions del blog presentaré un àlbum fotogràfic resum de les obres del museu des del seu inici fins a la seua finalització.

 

Fotografies i text   Joan Antoni Vicent