Condemnats i Venerats

Placa Rafael Blasco

Placa situada en la Plaça dels Espardenyers

Entre els freds dies d’hivern, de tant en tant apareix un assolellat matí de diumenge que te trau de casa i t’incita a fer un passeig tranquil i assossegat pel poble, normalment desert i pacífic a eixes hores. En la tornada d’un d’estos passejos, amb el remor de la fira de Sant Sebastià arribant fins a les afores, mentre repassava aquell paisatge de carrers i façanes tantes vegades contemplat, la meua atenció es va fixar en dos xiquets que jugaven a pilota i de sobte havien parat a llegir aquella placa metàl·lica que relluïa a la paret de pedra contra la que xutaven el baló.

Aquella placa era un reconeixement, una mena d’agraïment a un polític per haver tingut a bé la inauguració d’aquella remodelació de la plaça dels Espardenyers. Però realment hi havia alguna cosa que reconèixer o agrair a aquell “Honorable Conseller” que havia fet la inauguració? No era més bé amb els diners de tots els veïns (contribuents) que s’havien pagat aquelles obres? No és obligació del gestors públics administrar i retornar a la societat allò que l’Administració ha recaptat via impostos?Noticies Blasco 001

El Conseller no ha sigut un mecenes que ha pagat les obres amb el seus propis diners particulars, ni per suposat ha participat personalment en les obres, ni tant sols ha estat ell qui ha dissenyat el projecte. Únicament ha complit amb el seu treball de gestor, per al que justament se li remunera. Al meu entendre seria més just el reconeixement al’escultor per l’obra d’art, al poble de la Vilavella en general per la seua història o als espardenyers en particular pel seu treball.

Placa Plaça la Vila

Placa situada en la Plaça de la Vila

La funció pública ha derivat en els darrers anys a tot el contrari del que hauria de ser. El polític hauria de ser un servidor del poble i la seua feina un acte de solidaritat amb els seus veïns: donar el seu temps i esforç a la resta de la comunitat per al bé comú.

La situació esdevé insuportable quan descobrim que alguns d’aquests “inauguradors” han estafat i robat a la resta del poble en benefici propi. Son varies les plaques que tenim actualment al nostre poble amb noms d’il·lustres lladres i tramposos, que ja no sols son sospitosos sinó que han estat condemnats per la Justícia i inclús algun d’ells empresonat.

Aquesta permissivitat em sembla terriblement perillosa ja que col·laborem a perpetuar la corrupció, sinó alentant-la, sí clarament acceptant-la i assumint-la com un defecte innat. Si volem eradicar-la no podem permetre que les noves generacions ens vegen venerant als tramposos i corruptes i menys que els reconeixements perduren en el temps.Fabra 001

Potser aquesta reflexió és equivocada i les plaques només constaten un fet concret que va passar aquell dia, potser des d’un xicotet poble de la Plana no podem canviar moltes coses, però de cap de les maneres podem permetre esta burla, esta impunitat social que semblen tindre algunes persones, inclòs davant a delictes jutjats. De cap de les maneres podem perdre la dignitat com a poble i continuar venerant a condemnats.

 Article escrit per Joan Recatalà

La Vilavella, 18 de febrer de 2015