Una panoràmica de la Vilavella durant la guerra civil

vilavella guerra

A l’Arxiu Històric Militar de Salamanca es conserven nombroses fotografies fetes durant la guerra civil de 1936-39. El contingut de les imatges arxivades és d’allò més variat, personatges públics civils i militars, fotografies aèries fetes per l’aviació per tal de seleccionar objectius a atacar, imatges dels efectes destructius de les bombes, militars desfilant amb les seus armes i banderes, instantànies de contingut polític i propagandístic, etc.

ceg

Dades en el dors de la fotografia.

Entre esta ingent quantitat d’imatges es troben una sèrie de panoràmiques dels diferents fronts de guerra que varen fer els militars del Gabinet Fotogràfic del Cos d’Exèrcit de Galícia de l’exèrcit dirigit pel general Francisco Franco.

Una d’estes panoràmiques és la que ocupa hui l’espai del blog de l’Associació de Veïns. La imatge, segons consta al dors, esta captada des d’algun punt de la veïna localitat de Nules el dia 27 de desembre de 1938 a les 10 del matí.

La fotografia mostra una part del front de guerra, amb els objectius i les posicions marcats amb el seu nom o amb la nomenclatura utilitzada pels topògrafs franquistes, i ens ofereix una vista completa del recinte urbà de la Vilavella.

Si li fem una ullada podem distingir els edificis més emblemàtics de la vila, les muntanyes, el castell i la pedrera i les hortes de tarongers que ja en aquell moment envoltaven bona part del poble.

NEL.LO NAVARRO