Presentació del llibre de narrativa “Les mans i altres relats de guerra” de Nel.lo Navarro. Xerrada sobre les trinxeres de la guerra civil a les muntanyes de la Vilavella.

presentacio

El periodista i escriptor Nel.lo Navarro ( la Vall d’Uixó 1960 ), col·laborador del nostre blog, presenta   divendres 23 a les 19’30 h. a la Casa de la Cultura Manuel Vicent, el seu llibre LES MANS I ALTRES RELATS DE GUERRA,  premi de narrativa breu JOSEP PASQUAL TIRADO de Castelló. L’acte estarà presentat pel poeta, escriptor i membre del consell editor de blog Pepe Abad.

Sobre l’obra que es presenta cal dir que en cada un dels  vuit relats que la composen, es van teixint les sensacions, els delers, les frustracions, la desesperança, l’amargor i tot un rosari de sensacions que lentament ens acosten a un desenllaç sorprenent.  Estan escrits amb un caràcter desenvadat i divertit que provoca somriures cómplices al final de cada relat per corprenedor i irònic. Juliol de 1936, la mirada desafiant de dos rivals es manté completament ferma malgrat la maror que desencadena al seu voltant l’avís del començament de la guerra. L’insuportable dolor d’una ferida de metralla, l’avís del soterrar d’un milicià, les dèries d’un pintor exiliat, l’entusiasme musical d’un corresponsal de guerra mentre visita un poble a reraguarda. El final inesperat del retaule de ceràmica d’un sant Jaume o la delejada llibertat aconseguida per un vell combatent en tornar la democràcia li donen peu a Nel.lo Navarro a apropar-nos a uns personatges arrossegats per la violència de la guerra civil espanyola de 1936-39.

Nel.lo NavarroL’autor  manifesta una gran coneixement no sols dels fets que han esdevingut ja  història de la Guerra Civil, sinó també  aprofundeix en aquelles vivències, il·lusions, passions, esperances truncades i dolors que sentirien les persones que foren els protagonistes; Les Mans… ens apropa de forma sensible a aquelles vivències i fets.

Sobre la trajectòria com a escriptor de Nel.lo Navarro cal assenyalar que va debutar com a narrador l’any 2001 amb la publicació de la novel·la La pantagruèlica guerra de Miquel Miracle, una història ambientada també en la guerra civil espanyola de 1936-39. Aquesta primera experiència editorial en el món de la narrativa va estar seguida dels llibres de relats Cantó de la Dula (2002) i Les quatre banderes (2003).

En la seua trajectòria com a escriptor destaca la producció poètica en la que ha guanyat diferents premis i ha publicat els poemaris 21 notes sobre la taula, L’ emprenta dels ammonits i Xalet Victòria.

També ha fet una incursió en la narrativa infantil amb les obres El camí secret de l’aigua i La plaça dels paraigües perduts.

És investigador i divulgador  de la Guerra Civil espanyola de 1936-39 als nostres indrets, sobretot els viscuts en el front de la Serra d’ Espadà. Sobre aquest tema és coautor de Símbols de ferro un treball d’investigació sobre la indústria de guerra durant aquest conflicte.

XERRADA DEL MATEIX AUTOR SOBRE: “ LES TRINXERES DE LA GUERRA CIVIL A LES MUNTANYES DE LA VILAVELLA.

IMG_4252

Punt d’observació i niu de metralladores. Fotografiies de Joan Badenes

IMG_5293

Com ha expert dels successos bèl·lics, dels fets històrics de  la guerra civil que es varen viure entre les trinxeres de la nostra Serra d’ Espadà i per extensió en les localitats de la Plana Baixa, una vegada finalitzada la presentació del llibre,  donarà una xerrada sobre les construccions i edificacions que encara resten en peu i que són testimonis muts del successos que es varen viure en les nostres muntanyes i pobles.

 Sobre aquest patrimoni , les trinxeres, les construccions de casetes encara en peu, eixes que s’han popularitzat entre les generacions que no han conegut els fets com a “Poble Desert”, els nius de metralladores i punts d’observació  que s’estenen des de la Penya Espiadora,  l’Associació de Veïns  vol fer una reflexió sobre l’ importància de que el nostre ajuntament  el pose en valor, ja que com deia Nel.lo Navarro al seu article “Patrimoni de la Guerra Civil a les muntanyes de la Vilavella”, ” es tracta d’un ric patrimoni que hem d’aprendre a protegir, conservar i divulgar com exemple d’una sagnant part de la nostra història més recent. A cada dia que passa, anem perdent un poc d’este tresor i de l’opció d’enriquir-nos que ens oferix”.

AdVV