FRANCISCO ESBRÍ, 1ER PRESIDENT DE L’AGRUPACIÓ MUSICAL SANTA CECÍLIA.

Un primer plànol de Francisco Esbrí.

Un primer plànol de Francisco Esbrí.

Francisco Esbrí, “Paco l’Agustina” president primer entrà com a músic en la nostra banda l’any 1934 tocant el fiscorn. Fou un bon músic, interpretant amb molta cura aquest instrument. Rebia classes del tio Sabateret i contava aleshores amb 13 anys.

Però arribà la malaurada guerra civil espanyola, una lluita acarnissada entre germans que arruïnà el futur d’aquest país; això tingué unes conseqüències funestes que tots coneixem i també per a la història de la nostra banda i dels nostres músics amb la total paralització de totes les activitats.

En acabar aquesta, els assajos es realitzaven al carrer Cova Santa, a casa dels Ranc, al primer pis. A la casa del costat vivia Maria l’Agustina -la seua germana-amb i per això agafà el malnom actual. Durant 11 anys van passar 4 directors i hi havia un ambient enrarit per qüestions polítiques, fruit del conflicte armat viscut.

Amb Juanito Lengua -sogre de Juan Orenga- varen començar a organitzar totes les tasques i activitats de la Banda. Decidiren contractar com a director a Pasqual de Ribera, “Pasqualet de Pina”.

Francisco Esbrí durant molts anys ajudà en les tasques d’ensenyar solfeig als nostres futurs músics.

Durant aquells anys tan difícils de fam i misèria humana, la festa de Santa Cecília no se celebrà durant la guerra. Un cop acabada, per tal d’homenatjar la nostra patrona, era festejada pels barons. Les dones dels músics ajudaven en tots els paraments, però dinaven a banda, és a dir, quan finalitzaven els homes.

joaquín 2Francisco Esbrí fou sempre molt volgut per tota la joventut pel caràcter afable i bromista i també per la seua bonhomia. Fou músic fins a l’any 1990 i president fins al 1968, any on començà a integrar-se en la Federació Valenciana de Bandes de Música.

Des de la Banda i l’Associació de veïns volem retre-li aquest petit homenatge per haver dedicat tant de temps del seu viure, tot i els grans entrebancs i penúries que hagué de superar; amb actituds constructives com aquesta que ell mantingué al costat d’altres persones, avui som el que som i encara hi ha esperança per gaudir d’una de les arts que és capaç de treure el millor de l’ésser humà.

Concerts de Nadal.

Del primer realitzat al poble, tenim constància l’any 1986. No es feien anualment. Fou a partir del 2000 quan s’inicià una regularitat i s’establiren com una mena de compromís de la nostra banda amb tota la població. Des d’aquell moment la participació dels nostres xiquets ha estat una realitat i un referent de la nostra Vila.

Enguany, l’any 2014, el programa que podrem escoltar EL DIUMENGE 21 DE DESEMBRE  A LES 19:00 serà el següent:

Banda Jove de l’A.M.A. Santa Cecilia de la Vilavella.

– Cantabile for winds R. Ares
– A Christmas Festival Leroy Anderson
____________________________________nadales1

A.M.A. Santa Cecília de la Vilavella

– Mari Carmen Macián E. Macián
Mazurca para clarinete
Solista: Jordi Forner

– Concert per a oboè en do menor B. Marcello
Solista: Inma Bonet

– Et in Terra Pax Jan van der Roost

– Gatatumba Nadala tradicional

– Arre borriquito Nadala tradicional

– Fum fum fum Nadala tradicional

– Marxa Radezki J. Strauss