I ALLÀ AL FONS, LA VILAVELLA.

R-01953_1

Quan en la dècada dels anys vint la Companyia Telefònica Nacional d’Espanya (CTNE) va començar a instal·lar línies telefòniques per tot l’estat, el directius de l’empresa decidiren que s’havien de fotografiar els progressos que els instal·ladors anaven fent per tot arreu de la geografia espanyola.

La companyia, que es va fundar l’any 1924, va contractar els més prestigiosos fotògrafs de l’època, els quals es posaren mans en l’obra per immortalitzar en blanc i negre l’esdeveniment que suposaven colles de treballadors amb cotxes, carros, camions i cavalleries per camins, pobles i carreteres, fent clots per plantar aquells pals carregats de quiqueretes i cables de coure. Fruit d’aquelles sessions fotogràfiques hui en dia la Fundació Telefònica disposa d’un important arxiu fotogràfic que ens mostra com era, en part, la vida als inicis del segle XX.

Entre les imatges que es poden consultar a l’arxiu online de la fundació, arxivada entre milers de fotografies, vaig trobar casualment la instantània que il·lustra aquesta col·laboració. La foto està feta a Nules, a la cruïlla del carrer sant Bartomeu amb la carretera de la Vilavella. La instantània mostra un aspecte ben diferent  del que actualment podem vore a la dita cruïlla, ocupada per una rotonda.

Per a mi haguera sigut impossible identificar el lloc exacte on el fotògraf va plantar el cavallet, va enganxar la càmera, va calibrar la llum i va fer clic! al disparador, però la silueta inconfusible de les muntanyes, amb l’antiga ermita de sant Sebastià a la muntanya del Castell em va treure de dubtes a l’instant… “El poble retratat era Nules i ens veia, allà al fons, la Vilavella…”

Nel.lo Navarro