ACTE INFORMATIU SOBRE LA CONTAMINACIÓ DE LA FÀBRICA STN

 

JE_141205DSC_0528

Fotografia de J. Escrig

 

El divendres 5 de desembre de 2014, es va cel.lebrar l’acte informatiu organitzat per l’ AdVV i la comissió d’agricultors afectats per les emissions d’Stylnul per  tal de donar compte i informar de la situació actual de la contaminació d’aquesta fàbrica amb motiu de l’expedient sancionador  de la Conselleria d’Infraestructures , Territori i Medi Ambient pels seus incompliments a la normativa mediambiental.  A l’acte acudiren unes quaranta persones, així com també contà amb la presencia de  l’alcalde i regidors del nostre ajuntament.

L’esdeveniment fou presentat per Josep Lluís Abad el qual féu una breu declaració d’intencions sobre el que preteníem de la reunió, tot senyalant que l’objectiu de l’acte és que isquera una proposta constructiva i unitària de tot el poble: Ajuntament (govern i oposició), dels veïns i dels agricultors, que afronte i busque solucions a estos problemes que condicionen molt negativament la vida del nostre poble. Tota força i paraula són necessàries i han de sumar i no dividir en aquest cas.

Joan Badenes va fer un repàs de la historia recent dels problemes que ens causa Stylnul : emissions de pols que afecten els horts i que provoca considerables pèrdues econòmiques als agricultors, sorolls que no han deixat dormir a molts veïns, els camions aparcats i creuant la carretera  que han provocat perills de circulació i d’accidents (recordem que hi ha hagut recentment un mort),  el lamentable impacte de la fàbrica sobre el nostre territori que afecta negativament a la imatge de la Vilavella.  Indicà que la fàbrica  mai s’haguera d’haver deixat instal·lar ni ampliar en un lloc tant pròxim al poble, i que ara sols podem exigir que es complisquen les normatives mediambientals, la llei,  i no ens cause més problemes ni molèsties.

Manolo Recatalà com a representant dels 70 agricultors afectats explicà el problema específic que pateixen els seus horts situats als voltants de la fàbrica provocat per les deposicions sobre els tarongers de pols industrial procedent de les emissions de la fàbrica i de les seues pèrdues econòmiques, amb unes estimacions al voltant dels 300.000 euros anuals.

JE_141205DSC_0527

Fotografia de J. Escrig

 

 

Toni Albert ens parlà d’aspectes tècnics de l’expedient sancionador i dels diferents tipus de contaminació que patíem, pols, bor, fluorurs, etc… Ens encoratjà a fer un seguiment i recordar a l’Administració  municipal i autonòmica de la seua actitud de vigilància permanent a què està obligada, i que per inoperància i falta de recursos humans no realitza amb eficiència. Toni Albert és un expert en la contaminació de la industria ceràmica i a partir d’ara ens assessorarà sobre la forma de fer front en aquesta problemàtica.

A continuació es va obrir el torn de paraules i debat a partir de la proposta conjunta de l’AdVV i de la comissió d’agricultors de constituir una comissió mixta entre l’ajuntament (govern i oposició) i els representants de l’AdVV i agricultors que faça un seguiment a aquesta problemàtica amb Stylnul.

Acabà l’acte amb unes paraules de Joan Badenes en el que expressà la voluntat de l’AdVV  que aquest acte signifique un abans i un després en la forma d’afrontar-ho.  Un abans de queixes, inoperància i passivitat i un després d’actuacions responsables i eficaces per part de la Vilavella. Demandant la fi de la tolerància i permissivitat institucional cap a esta fàbrica i  que el temps que s’inicia siga un temps on prevalga el compliment de la llei i les normes mediambientals. També per a STN.

AdVV