Un problema de sorolls que no deixen dormir

Lloc on estava el motor del Cor de Jesús i l'alqueria

L’entrada a la Vilavella… Fotografia de Joan A. Vicent

Per trobar notícies on la Vilavella i els seus veïns i veïnes són protagonistes no cal, evidentment, mirar sempre en velles publicacions de finals del segle XIX o principis del XX. Una ullada a les hemeroteques ens trasllada sempre a temps passats, però si volem, aquest “passat” el podem triar ben pròxim.

El dia 23 d’octubre de 1995 el rotatiu EL PAÍS publicava en la seua edició de la Comunitat Valenciana una notícia on el nom de la Vilavella apareixia ja al mateix titular: LA VILAVELLA NO PUEDE DORMIR. El contingut de l’article gira al voltant de la problemàtica suscitada arran del soroll que emetien tres generadors elèctrics de l’empresa CENUSA, situada a uns 500 metres del recinte urbà.

“Los vecinos de esta localidad castellonense llevan tres semanas sin pegar ojo a causa de los ruidos de una fábrica de azulejos”, destacava el diari, que matisava també que la situació geogràfica del poble afavoreix el soroll: “la especial orografía que rodea a la Vilavella y la acción de los vientos, la brisa marina, motivan que esta localidad soporte la contaminación acústica de la industria”.

ASSOCIACIÓ LA FONT FREDA

La publicació incidia en que el veïnat havia encarrilat les seus queixes al respecte a través de l’associació La Font Freda, ja que entenien que la situació suscitada pel soroll podia acabar convertint-se en un problema de salut pública.
Diversos veïns donaven en l’article la seua opinió al respecte, qualificant els sorolls com “el ruido de un motor de avión. Si tienes suerte de no captarlo en el momento de conciliar el sueño, bien; pero de lo contrario, te pasas toda la noche en vela y al dia siguiente no rindes con normalidad”, d’altres aseguraven que “algunos, sobre todo los de la parte alta del casco urbano, recurren a somniferos”.

L’ EMPRESA

La direcció de l’empresa CENUSA també donava la seua opinió al respecte en l’article d’EL PAÍS. Admetien ser els causants del soroll, però argumentaven que es va deure a “un problema técnico en los generadores eléctricos, que ya hemos detectado y corregido”.

D’altra banda, com que la industria en qüestió està situada al terme municipal de Nules, el llavors alcalde d’esta localitat, Vicente Martínez Lucas, assegurava al diari que “hemos instado a la fábrica a que legalice esa nueva situación. De lo contrario se clausurará la actividad”, ja que segons indicava l’alcalde des de l’ajuntament no havien autoritzat l’ús dels generadors.

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS LA VILAVELLA

La Vilavella i el terme. 2

STN fregant la Vilavella.

El tema dels sorolls ha continuat estant present a la premsa des de l’any 1995. Moltes notícies han fet des de llavors referència al cas, per citar-ne alguna, es pot mirar el diari LEVANTE el dia 21 de febrer de 2001 on es recull una crònica referent al tema on s’especifica que “Los vecinos retoman tras dos años sin soluciones las protestas contra la contaminación acústica”, tot i que l’empresa ja ha deixat de dir-se CENUSA i ara es diu STYLNUL.

L’any següent, a l’octubre, aquest mateix diari torna a tractar el tema. El rotatiu assenyala que l’Associació de Veïns de la Vilavella lluita per aconseguir la disminució dels soroll de l’empresa i assegura que quan l’associació va començar a actuar “el ruido que debían soportar los vecinos alcanzaba los 60 decibelios de contaminación acústica nocturna, doblando el nivel máximo permitido, ahora se ha reducido dejando los niveles de contaminación entorno a los 45/50 decibelios.”

Article elaborat per Nel·lo Navarro.

Nota de l’editor

Com ja saben els nostres lectors, l’Associació de veïns ha reviscolat de nou per tal de reclamar i procurar solucions a les  molèsties, sorolls  impertinents i emissions de pols d’aquesta fàbrica ceràmica. Actualment  no hem tingut ressò a la premsa escrita.  Aquest dilluns passat ens hem reunit amb l’alcalde i properament hi haurà una nova reunió amb la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi ambient per tal de veure les actuacions que ha pres l’ empresa STN per tal d’evitar els problemes que ens causa i que se’ns informe del contingut del PAI Stynul aprovat per l’ajuntament de Nules i de  com afectarà a la Vilavella.