Un activista vilaveller en la revolució d’octubre de 1934

IMG_3474

El general espanyol Eduardo Lopez de Ochoa y Portuondo

En el transcurs de la II República Espanyola, a l’octubre de 1934, durant l’anomenat com bienni radical en què el govern estava en mans de partits de dreta, es va convocar des de les forces d’esquerra i els sindicats una vaga general revolucionaria a Espanya.

La incidència de la convocatòria va ser desigual, però a algunes zones de l’estat, como ara Catalunya, el País Basc, Astúries o les conques mineres de Castella i Lleó el conflicte va tindre gran incidència. A Astúries, concretament entre els dies 5 i 19 d’octubre, la vaga general es va convertir en una autèntica revolució que va ser durament reprimida per l’exèrcit.

Un general espanyol, Eduardo Lopez de Ochoa y Portuondo, fou l’encarregat de reprimir per la força de les armes tot aquell moviment. Un vilaveller, resident o desplaçat a Barcelona aquells dies, va protagonitzar un incident del qual es va fer ressò la premsa mentre al Coliseu Imperial de Barcelona es projectava un reportatge dels fets ocorreguts a Astúries.

EL SIGLO FUTURO, un diari de marcat caràcter catòlic i tradicionalista va recollir el fet en la seua edició de dimarts 30 d’octubre d’aquell any. Vicente Mallen Sales apunta el diari que “se produjo un gran escándalo en las localidades altas por Vicente Mallen (pot ser en realitat Mallench?) Sales, de treinta y cinco años, soltero, albañil, de Vilavieja (Castellón)”. Segons relata el diari tradicionalista quan a la pantalla va aparèixer la imatge del general Eduardo Lopez de Ochoa y Portuondo amb el seu estat major en entrar les tropes que comandava a Oviedo, el vilaveller Vicente Mallen Sales “prorrumpió en gritos subversivos, invitando a los espectadores que le rodeaban a que lo acompañasen en su protesta.”

L’apallissen

L’acció de Vicente Mallen va ser violentament reprimida per “varios soldados que se hallaban en localidades próximas se lanzaron sobre Vicente, propinándole una regular paliza, hasta que la presencia de un teniente de Infanteria evitó que fuera linchado”. El diari continua contant que “los aplausos de la totalidad de los espectadores hizo que renaciera la calma, prorrumpiéndose en vivas a España y al Ejército”.

Finalment, passat l’incident, tot i que no es destaca al diari en quin estat va quedar el vilaveller Vicente Mallen, EL SIGLO FUTURO reblava que “terminado el programa, el público pidió y obtuvo que la empresa repitiera la proyección del reportage referente a Asturias, entre aclamaciones”…

“Com podeu veure, la foto és del general espanyol, és a dir, dels vencedors que sempre es fan un lloc en la història que ells mateixa escriuen (una cosa comuna en totes  les malauradament guerres). No hem pogut aconseguir cap fotografia del nostre veí”.

Nota de l’editor.

Article elaborat per Nel·lo Navarro.

.