Planteristes, denominació d’origen la Vilavella

Un sector productiu molt arrelat al nostre poble i altament reconegut des de València fins a Tarragona, és el de la producció de planters d’hortalisses,  que porten el nom de la Vilavella per tota la contornada. Tradicionalment han sigut diferents planteristes els que s’han dedicat  a aquesta activitat agrària, generant tota classe de plantes per al conreu d’hortalisses i melons i que han subministrat aquests productes als rebosts de les famílies de les comarques de Castelló i de València.

Actualment són sis els productors els qui han heretat dels seus pares, continuat i modernitzat aquesta especialitzada dedicació, fins fa poc encara manual i artesanal, i en la qual  van introduint un cert nivell de tecnificació.               ( Clicar sobre la foto per veure l’àlbum )

Paco Adsuara, hivernacle i familia

Paco Adsuara, hivernacle i familia

En diferents llocs del terme s’observen naus de plàstic, hivernacles, on creixen,  amb molta cura i atenció, les plantes que germinen de les llavors inserides en les corresponents quadrícules de les safates que les sostindran. Caldrà, durant aquest procés, mesurar el nivell d’humitat, de temperatura, de llum solar, d’adobs i tractaments, per tal que les plantes estiguen llestes per a ser transportades a les cooperatives i mercats. Un treball que requereix molta dedicació amb horaris  de treball llargs i extenuants.

Una vegada les plantes ofertes i adquirides en les diferents cooperatives, tendes i  mercats, seran trasplantades pels llauradors en les hortes particulars  i d’empreses productores i amb el temps precís de maduració, s’obtindran les diferents hortalisses. Desenes de varietats de cada producte s’elaboren en aquestes factories hortícoles: melons, bajoques, pebreres, tomaques, cebes, cogombres, enciams, albergínies, carabassetes, pèsols, cardets…. tot un món de productes vegetals per a l’alimentació.

Cal reconèixer l’ activitat dels nostres planteristes i valorar la seua especialitzada i apreciada producció hortofrutícola. Aquests són:

Germans Esteve Vicent, ( Moratalla) en la partida del Barranc Roget.

Germans Adsuara Benedito en la partida del la Mallada.

Vicente Carratalà ( el Xulo)  en la partida de la Torreta.

Paco Roig ( la Masa) en la partida del Nassareno.

Pascual Martinez (Saboner)  en el camí de Betxí.

Familia Traver en la partida de Miramar.

 

Text, Joan Badenes

Àlbum fotogràfic,  Joan Antoni Vicent