Les Basses Roges (2), Abocador

És ben curiós el costum, que encara perviu entre nosaltres, de tirar deixalles, runes, fem i   restes   d’enderrocaments al primer espai natural que es troba a l’abast, també als barrancs. Si fem una passejada pel terme, no deixarem de veure en la vessant d’algun barranc munts d’ escombraries. Tot és ben estrany perquè avui en dia la gestió de residus està molt organitzada, car hi ha llocs i serveis habilitats per al reciclatge amb els seus dies d’arreplegada, per tal de tractar i reciclar els residus, i així evitar els abocadors incontrolats, tot cuidant els paratges naturals.

Però no, encara es mantenen les velles inèrcies d’embrutar i abocar allà on ens vinga en gana: mala educació i poca solidaritat, és a dir, no considerar el paisatge com “a casa nostra”. I això que costa feina: carregar el cotxe o la furgoneta, buscar un lloc adequat, llançar sense que ningú ens veja…. ¡  Tan fàcil com és que vinguen a arreplegar o dur nosaltres les deixalles i allò que no volem als espais preparats per a gestionar els residus!

IMG_4339p

Les escombreries atacant la porteria est

 Però el que causa molta pena i enuig és que un espai públic, de propietat municipal i amb tanta història com és el camp de les Basses Roges, en lloc de ser un espai per a la pràctica de l’esport, de les activitats de temps lliure o simplement un espai natural cuidat, en pocs anys s’ha convertit en un femer, en un abocador d’escombreries, de rastrolls i deixalles, tant de particulars com del propi ajuntament. Un espai públic ara lamentablement oblidat i degradat que fa pena, agreujat per l’estat d’ abandonament que també es troba allò que volia ser “Urbanització  La Pedrera “  junt al mateix camp i que, a més a més, ha bloquejat l’antic camí de les Basses Roges. Com es veu, aquesta frustrada urbanització ha passat directament  a ser un brossegar.

Abocador basses roges 5

Les escombreries dominant el centre del camp

Actualment l’espai de les Basses Roges fa pena  contemplar-lo, sobretot si comparem les fotos actuals amb les anteriors quan era un espai esportiu i de pràctiques de temps lliure. Tant de bo que la nostra administració local prenga consciència de la possibilitat de recuperar-lo per a l’ ús del poble, i de nou puguen els xiquets acudir-hi per a jugar, fer activitats esportives i de temps lliure. O simplement quedar net i així torne a tindre l’ esplendor de temps passats.  Esperem que així siga.

 

Joan Badenes