Les Basses Roges (1), Camp de futbol.

equip eixint

Partit de lliga entre la Vilavella // Vinaròs, 1965
Capità Juan Francisco Curola

Les Basses Roges existeixen com a camp de futbol des de 1956, quan el Frente de Juventudes-OJE (institució del règim franquista) va habilitar per a la pràctica del futbol reglamentari aquest indret muntanyenc. Fins aquest moment, al poble es jugava a aquest esport en els solars i eres als afores del poble. Encara que, segons queda il·lustrat en el llibre LA VILAVELLA MEMÒRIA FOTOGRÀFICA (1890-1970) i per testimonis vius, als anys 30 i 40 hi havia una gran afició a la pràctica d’aquest esport; el futbol va viure una època brillant amb el lògic parèntesi de la Guerra Civil, també existí un C.F. Villavieja que jugava les competicions en el “ camp del Sinyoret ”.

Abans de ser un camp de futbol, les Basses Roges era un paratge conformat  per terreny argilenc. Els planteristes hi prenien aquesta terra per a fer planters i moniatos ja que s’adhereix fàcilment a les arrels. El clots que feien es convertien en basses rogenques quan plovia, d’ací procedeix el nom de la partida: les Basses Roges.

En la seua primera època jugaven equips del poble. Recorda José Sales (el Noi), una institució del món del futbol al nostre poble i entrenador de diverses generacions de vilavellers, el nom d’ alguns equips, Centurin, Queasa, Haima i Falange, a més dels equips espontanis.

És al voltant de 1964 quan s’organitza el C.D. Villavieja, i amb ell les competicions oficials de la lliga regional en les Basses Roges. El club sobreviu fins a 1970, any que desapareix. Durant uns anys al camp no es celebren partits oficials, però és utilitzat per tal de jugar els equips locals formats per a l’ocasió entre els joves que allí acudien.

En 1974 es constitueix l’ actual club amb el nom de Villavieja CF; nom que recentment queda normalitzat en valencià com  la Vilavella CF. De nou en el camp de les Basses Roges es disputen competicions oficials de la lliga regional, fins a l’any 1980, quan la primera corporació municipal de la democràcia habilita com a instal·lacions esportives els terrenys de la “Cantera”. L’equip passa a jugar les competicions en el nou camp de futbol, millor dotat i condicionat per a la seua pràctica. Tots el que han jugat en les Basses Roges poden donar compte de les rascades patides a les cames per la quantitat de pedres que formaven el terreny de joc.

El camp de les Basses Roges ha tingut vint anys d’esplendor, des de 1960 fins a 1980. A partir d’ací queda abandonat per a la pràctica de partits oficials, però es manté com a espai de jocs i oci, de pràctiques de temps lliure i de cel.lebracions tradicionals com la cassoleta i Pasqua.

scan2014-181


Equip entrenat per José Sales, el Noi,  cap a l’any 1973

En 1987 els terrenys passen a ser propietat municipal, quedant l’ajuntament com a responsable de la gestió del paratge. Durant uns anys el camp encara es manté en unes bones condicions per a que els xiquets acudisquen a jugar, però des de fa uns  anys s’ha convertit en un lamentable abocador d’ escom- breries. Els que tenen la memòria d’ allò que ha sigut aquest espai durant la seua infància i joventut no deixaran de sentir que els seus records i somnis de futbol, així com els berenars de Pasqua, han quedat soterrats sota les runes allí abocades.

Qui vulga  veure més fotografies  que pique en aquest enllaç.

 Joan Badenes