EL VALOR DE LA SOLIDARITAT

Quan  observem les imatges dels patiments humans com fam, pobresa, guerra, injustícies, maltractaments, tortures, esclavitud, explotació…. ( aquest món està ple de salvatjades), moltes persones sentim una emoció desagradable, dolor, pena, perquè ens posem imaginàriament en el lloc dels qui les pateix. Es pateix amb l’altre, es comparteix el patiment. Es la compassió.mans

 La compassió davant del  patiment d’ altres persones (cada vegada més  s’ estén a les altres criatures sensibles)  és el principi central de l’ ètica i molts pensadors l’ han posat al centre de les seues preocupacions com a emoció moral fonamental.

Un ritual quotidià d ’expressió de la compassió el realitzem quan als funerals donem el condol tot dient: “ t’ acompanye en el sentiment “,  perquè sentim el dolor d’ un amic o veí per la mort d’ un ser estimat.

La compassió sense un comportament coherent amb ella és sols una emoció estèril, perquè d ’ella no se’ n deriva cap acte. Si de la compassió sorgeix un comportament o conducta d’estar al costat i remeiar o evitar el patiment del qui sofreix injustícies, parlem d’ acte solidari. De solidaritat o compromís amb la seua causa.

 Davant  de les injustícies podem exclamar ¡ quina barbaritat ¡ o bé ¡ quina pena !, o en un pas més interrogar-nos sobre el perquè passa això. Altres en un pas més endavant es qüestionen sobre quina cosa es pot  fer per a evitar-ho;  d’ aquestes reflexions és d’ on sorgeixen les conductes solidàries.

 La solidaritat no sols són grans fets en la vida personal, grans renúncies o sacrificis  per ajudar als altres. Moltes vegades són simples comportaments quotidians com gestos de suport, ajudes econòmiques, xicotets compromisos d’ajuda i col·laboració amb ONG (organitzacions d’ ajuda, solidaritat, defensa de drets humans, de protecció als qui pateixen, etc.)

Expressió de solidaritat amb el Sàhara Occ.

Expressió de solidaritat amb el Sàhara Occ.

Una acció que crida l’ atenció per la seua simplicitat però que pot esdevenir una gran ajuda si la realitzen moltes persones,  és l’ iniciativa de Amnistia Internacional de replegar els mòbils que ja no usem. Aquesta ONG destina els seu valor a la defensa dels drets humans al món. A més s’ aconsegueix que es reutilitzen, reciclen i així es redueix la demanda de coltà, un mineral necessari per als mòbils i causa de conflictes armats pel seu control en països com el Congo.

 D’ aquesta manera es participa en una bona causa, en un acte de compromís amb els drets humans. És una acció solidaria, un gest senzill però que pot provocar un gran acte fet.

Joan Badenes

Enllaç:   www.es.amnesty.org

www.eurekamovil.es/amnistiainternacional