El valor de l’educació

Amb motiu de les anunciades retallades en el Col·legi Públic J. Alba en les quals la Conselleria d’Educació elimina una rectificadalínea de les dos existents, a més de dos places de professors, i de les concentracions que l’ AMPA  realitza com a protesta cada divendres abans d’entrar els alumnes a classe, cal fer una nova reflexió sobre el valor de l’educació.

L’educació és essencial per al desenvolupament del projecte humà.  Des de fa més de 2.000, ja des de la filosofia grega, més concretament des de l’obra de Plató  en La república,  llibre VII, en l’ anomenat mite de la caverna, se’ns ensenya la importància de l’educació com un element imprescindible per assolir la plena realització humana.

És l’única acció humana capaç de convertir el mateix ésser humà, nascut ignorant i dotat amb escassos mecanismes instintius, en una persona que necessita del saber, del “pensament”, capaç de la reflexió i d’adquirir consciència. Açò és necessari per tal de gestionar la seua vida individual, com la social, des de la responsabilitat i la creativitat, la qual cosa l’impulsarà a ser protagonista de la seua existència i no esdevenir un titella manipulat pels poders interessats en mantindre ‘l en la profunditat de la caverna, en el món de les ombres, lluny del resplendor de la cultura.

Aquesta sols es pot adquirir a través de l’esforç d’aprendre, del procés educatiu, no sols de coneixements i aptituds, sinó també valors i actituds. Valors i coneixements que el menaran en un camí de progressió fonamentat en la raó, la ciència, l’ètica i el compromís, contraris tots ells a la ignorància, el fanatisme i la misèria intel·lectual i moral.El valor de l'educació

I és que l’evolució sols ha sigut possible per l’acció de l’educació, la qual ha provocat tant l’avenç científic i tecnològic, com el de l’ètica, amb l’aparició dels drets humans. Un progrés  malgrat les regressions, quan la primera víctima és l’educació objectiu dels poders interessats en controlar-la i així intentar que l’ésser humà romanga en la foscor de la caverna. Eixa lluita entre educació i ignorància és una constant en el llarg camí de la humanitat. També en els temps presents.

 Pensem sobre si les actuals retallades en l’escola pública ens aparten de la llum i ens introdueixen en la direcció de la foscor.

                                                                                                        Joan Badenes

2 pensaments sobre “El valor de l’educació

  1. Escolta Badenetes, estic sorprès de veure que a la Vilavella hi ha 133 personetes que simpatitzen amb les bones maneres i l’educació.
    No hauràs inflat el comptador, veritat?
    I la mà divina haurà intervingut?

Els comentaris estan tancats.