ACTE DE PRESENTACIÓ DE L’ AdVV I DEL SEU BLOG

JE_140214_DSC6157-2El passat 14 de Febrer l’ AdVV va fer la seua posada de llarg presentant-se al públic en el saló d’ actes de la Caixa Rural. En l’ acte intervingueren Joan Badenes, Joan Antoni Vicent i Josep Lluís Abad, els qual van exposar el passat i present de l’associació, així com donar compte del blog i la pretensió que siga un instrument d’expressió de totes les aportacions socials i cultural latents del poble.

DSCF7335rA partir de la projecció d’una fotografia de Juan Escrig, es posà de relleu la situació privilegiada de la Vilavella com a porta de la Serra d’ Espadà, a prop de la mar, a 20 km. de Castelló i a 30 minuts de València, poble de passat i present relacionat amb balnearis i que compagina vida rural i urbana, mar i muntanya; emplaçament ara maltractat per l’ absurda instal·lació i activitat industrial d’ Stylnul, fora d’un polígon amb les convenients infraestructures.

Del passat es destacà la minsa tradició d’associacionisme socio-cultural, tot exceptuant la gran contribució de la Banda i Escola de Música, amb una extraordinària vida de 120 anys. D’ aquesta vessant, l’ AdVV se sent continuadora de l’ Associació Cultural la Font Freda, que desenvolupà una intensa activitat cultural durant els anys 80 i principis dels 90, i de la primera fase de l’ AdVV (1997-2005).

S’ exposaren els problemes que determinaren el naixement de l’ AdVV l’any 1997, que no van ser altres que els mateixos patits actualment, amb més o menys intensitat, derivats de la situació de la fàbrica ceràmica a escassos 300 mts del poble i del fins ara poc interés mostrat en resoldre’ls, tant per l’ empresa com per les administracions de govern responsables.

Es detallaren els següents: fort impacte paisatgístic amb unes brutes i lletges instal·lacions, perill del trànsit de camions amb deficients accessos, emissions de pols i terra i el soroll pertorbador.

Sobre aquesta problemàtica, s’explicà les reunions realitzades amb l’ajuntament de la Vilavella, de Nules, amb la direcció de l’empresa i amb la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, amb la finalitat que remeien aquest problemes i deficiències exigint de manera escrupolosa el compliment de la llei.

D’aquestes trobades l’ AdVV es quedà amb el compromís de les administracions i la fàbrica de corregir i restablir els incompliments normatius que tant ens afecten. Els ponents manifestaren que caldrà estar vigilants i expectants per tal que així siga complit. Durant els diferents parlaments es projectaren fotografies de Joan Antoni Vicent amb temàtica de la fàbrica i un video que mostraven diferents aspectes impactants de la fàbrica.

Després de tractar aquesta situació, es presentà el blog, explicant el sentit per a l’organització i la seua estructura i continguts, tot convidant als veïns i veïnes a participar-hi. Es destacà que el blog serà allò que els veïns col·laboradors vulguen que siga, sempre amb el denominador comú de la cultura, la motivació del progrés social i el respecte a les persones.

JE_140214_DSC6164-2Per a finalitzar s’obrí un torn de paraules entre els assistents on s’aclariren dubtes exposats. Els ponents acabaren l’acte assenyalant que els veïns poden posar-se en contacte amb l’ AdVV mitjançant el blog i l’adreça del correu electrònic.

Correu:  associacioveinsdelavilavella@gmail.com