HI HA MÉS INCIDÈNCIA DE CÀNCER EN LA VILAVELLA QUE EN ALTRES POBLES DEL VOLTANT ?

Existeix al nostre poble una inquietud que perdura en el temps sobre la incidència  del càncer entre els veïns i veïnes. Es fonamenta en la creença, fins a convertir-se en raó inqüestionable, que els casos de càncer són més abundants en la Vilavella que als pobles del voltant.

Per a comprovar si aquesta asseveració és real o una percepció errònia, tenim un instrument, com és  recórrer a estudis epidemiològics, acudir a la ciència. Aquests tipus d’estudis analitzen la incidència d’una determinada malaltia o problemes de salut en una població específica. En el nostre àmbit autonòmic és responsabilitat del Centre de Salut Pública depenent de la Conselleria de Sanitat.

 La incidència del càncer en la Vilavella ha sigut estudiat dues vegades, la primera l’any 1994, i la segona fa pocs mesos, durant el segon semestre del 2013. Els dos estudis han sigut realitzats a demanda i sol·licitud del nostre Ajuntament.  L’AdV ha demanat al Sr. Alcalde tindre accés a l’últim estudi i considerem imprescindible transmetre les seues conclusions a tots els veïns.

Sanitat Pública: Ambulatori de la Vilavella

Sanitat Pública: Ambulatori de la Vilavella

 Aquest estudi epidemiològic estudia la mortalitat (les morts) i la morbiditat (la malaltia) del càncer entre la població de la Vilavella durant un període de temps concret seguint el següent procediment:

 – Mortalitat.  S’ha analitzat les morts per tumors durant el període 1991 a 2011. També s’han fet aquests càlculs amb dades d’altres municipis dels voltants.

 – Morbiditat. S’analitza les malalties per càncer utilitzant dades del Registre de Tumors de la província de Castelló.

         Després dels estudis estadístics de rigor,  s’ha arriba a la següent conclusió:

No s’observa cap excés estadísticament significatiu en el nostre poble si ho comparem amb la resta de pobles de Castelló i del País Valencià ni de morbiditat ( malalties) ni de mortalitat (morts) per càncer, és a dir,  no presenta major incidència de càncer que en la resta de pobles de Castelló.

 En llenguatge quotidià direm que no existeixen  més casos de càncer en la Vilavella que en les altres poblacions dels voltants (Nules, Betxí, la Vall d’Uixó… ).

 Les idees errònies que poden convertir-se en mites sols es poden contradir des de la ciència. I aquest dos estudis deixen les coses prou clares: no hem de creure que a la Vilavella tenim  més casos de càncer que en altres llocs.

És cert que el càncer augmenta any a any entre tota la població mundial.  Segons l’OMS 1 de cada 5 homens  i 1 de cada 6 dones desenvoluparà algun tipus de càncer abans dels 75 anys.  En Espanya els nous casos s’incrementaran  al voltant d’un 5% en 2015 i existiran 227.000 casos.

 Hem de seguir els consells dels experts mèdics i reforçar la prevenció: vida saludable, bona alimentació, exercici físic, no fumar, etc…També molt importants són les revisions per tal de detectar evolucions precoces en fase inicial.

 Més informació en : WWW.aecc.es/sobreelcancer/prevención (Codi europeu contra el càncer)

 4 DE FEBRER DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER

Joan Badenes