Celebració del dia mundial de la pau a l’I.E.S. Honori García de la Vall d’Uixó.

         gruesA l’I.E.S. Honori García es va celebrar el dia mundial de la pau tot realitzant una sèrie d’activitats en les tutories per part del professorat i la col·laboració dels alumnes. La grua és una forma tradicional d’origami (papiroflèxia, figuretes en paper) al Japó i és un símbol popular i conegut en la mitologia japonesa, un animal sagrat.

La grua ha representat tradicionalment la longevitat i la bona sort, i desde la Segona Guerra Mundial, la grua de paper han estat símbol de la pau. Segons una llegenda popular, construir 1.000 grues d’ origami li dóna  el privilegi a qui les fa de demanar un desig, de mode que les grues de paper són regals comuns per a les bodes i naixements.

Des de la Segona Guerra Mundial, la grua de pape tradicional s’ha associat amb la pau mundial, inspirada per la història de Sadako Sasaki, una nena que morí de leucèmia com a conseqüència de la radiació de la bomba atòmica llançada sobre Hiroshima.

El seu intent de construir 1000 grues abans de la seua mort a l’any 1955 s’ha documentat en diversos llibres, cançons i pel·lícules, la més important la trobarem a la novel·la d’ Eleanor Coerr de “Sadako i les Mil Grues de Paper“.

Rere aquesta anècdota, caldria recordar quines són les nostres actituds diàries per tal de viure la pau.

Valorem una actitud no-violenta en la resolució dels diversos conflictes quotidians?

Grues a la porta de l'I.E.S Honori García.

Grues a la porta de l’I.E.S Honori García.

Pensem que aquesta manera de viure no violenta és una actitud d’il·luminats i persones que no toquen de peus a terra?

Hem arribat a pensar allò que -al transcurs de la nostra petita història de la humanitat- hem aconseguit amb la raó de la força bruta, la revenja i la venjança?

Sempre estem a temps de reflexionar i honorar aqueixa filosofia de la vida que ens remet a actituds dialogants, obertes i respectuoses amb els demés. Valors positius que ens uneixen i manifesten que tot està per fer. Caminem, a poc a poc, cap a una cultura i societat on la pau del nostre esperit i societat ens allibere dels patiments i dels odis.

No entropecem amb la mateixa pedra que tants maldecaps ens ha proporcionat.

Com bé diu i cita Daniel Pinazo, Professor de Psicologia Evolutiva de la Universitat Jaume I

” No permetes que la gent et faça mal  amb les seues paraules, car els qui diuen que t’odien NO t’odien realment, s’odien a sí mateix perquè  tu ets el reflex d’allò que els agradaria ser i NO poden.